Samla lån med Freedom Finance

freedom finance

”Har du dragit på dig dyra lån, kontokrediter och andra smålån? Då kan du spara tusenlappar genom att samla alla lån till ett enda med bättre villkor än vad du har idag”

Det är lätt gjort att använda kreditkortet för mycket, dra på sig smålån eller dyra delbetalningar. Men lika lätt är det att teckna ett samlingslån som gör att du kan spara tusenlappar och få bättre villkor. Den stora fördelen med Freedom Finance är att de gratis hjälper dig att jämföra över 20 kreditgivare så du lätt hittar bästa ekonomiska alternativet.

Ansök kostnadsfritt

Vad kostar det?

Freedom Finance tar aldrig ut någon avgift för den låneförmedling som sker. Om du jämför samlingslån via dem och hittar ett lån som skulle sänka dina lånekostnader bör du självklart teckna detta lån. I så fall får Freedom Finance en ersättning från den bank där du tecknat lånet. Det är därmed kreditgivarna som bekostar tjänsten.

Ränta

Om du väljer att teckna ett av de lån som Freedom Finance jämfört uppstår en räntekostnad. Räntan är däremot alltid på exakt samma nivå som om du kontaktat banken själv och bett om låneförslag.

Uppläggningsavgift

Vissa kreditgivare tar ut en uppläggningsavgift. Det är en avgift som enbart betalas en gång för att lånet ska ”startas upp”.

Avikostnad

Med avikostnad menas att en kostnad tas ut per avi som skickas ut, d.v.s. en gång i månaden. Genom att betala med autogiro går det ofta att undvika denna kostnad.

Ränta samt eventuell uppläggningsavgift och avikostnad är alltså kostnader som ska betalas till den bank där lånet tecknas. Freedom Finance tar däremot inte ut någon avgift.

Vilka banker jämför Freedom Finance

I likhet med många andra låneförmedlare arbetar Freedom Finance alltid på att skapa en bredare och bättre lånejämförelse. De banker som de samarbetar med idag behöver alltså inte vara samma som de samarbetar med om ett år.

I jämförelse med andra låneförmedlare hade Freedom Finance ett mycket bra utbud av samarbetspartners (2017).

 • Antal banker – 25, De bästa låneförmedlarna jämför 20-25 aktörer
 • Storbanker – SEB och Swedbank är med i jämförelsen
 • Nischbanker – Bland etablerade nischbanker finns bland annat ICA-banken, SevenDay, Spring, Forex och Avida Finans
 • Tillåter betalningsanmärkningar – Även om du har betalningsanmärkning kan du göra en jämförelse via Freedom Finance. Detta eftersom de bland annat jämför BigBank och CashBuddy.

Hur gör jag?

Välj belopp och lånetid

Första steget är att du summerar alla dina smålån och krediter för att veta hur stort belopp som behöver lånas. Finns möjlighet att avrunda lånebeloppet till minst 20 000 kr eller 50 000 kr finns en fördel. För det första kommer jämförelsen därmed att ske på ett större antal banker. För det andra är det betydligt lättare att få lägre ränta på belopp över dessa nivåer.

När du angett lånebelopp väljer du amorteringstid. Vid låneansökan presenteras då ”Ungefärlig månadskostnad” som grundar sig på en exempelränta. Läs det finstilta under detta belopp för att se hur månadskostnaden har beräknats.

Genom att se på ”Ungefärlig månadskostnad” kan du justera amorteringstid så att du får en månadskostnad som är i närheten av den nivå som din ekonomi klarar av att hantera.

Samla lån och krediter

När ett samlingslån ska tecknas ska du även ange hur stort belopp av den totala lånesumman som ska användas för att lösa andra lån. Som ändamål väljs då ”Samla Lån”.

Medsökande?

Har du svårt att få lån beror det troligtvis på svag kreditvärdighet. Bankerna ser det därmed som för riskabelt att låna ut till dig. Ett alternativ kan då vara att ha en medsökande till lånet. Då ökar säkerheten vilket ökar möjligheten att få lån. Utöver det kan du få ett högre belopp beviljat än om du ansökt själv.

Signering

När hela låneansökan är ifylld signerar du den lätt med BankID/Mobilt BankID. Hela ansökningsprocessen tar inte mer än 3-4 minuter.

Svar och utbetalning

Förutsatt att Freedom Finance inte behöver kompletterande uppgifter kommer de första låneförslagen att komma inom någon timme. Men vänta alltid ett dygn innan du bestämmer dig. Inom den tiden har nämligen alla samarbetande banker svarat vilket gör att du lätt kan jämföra de olika alternativen och välja det bästa utifrån din ekonomiska situation.

När låneförslagen presenterats kommer även en lånehandläggare att höra av sig för att eventuellt bistå med kunskap kring hur låneförslagen ska tolkas och vilket som passar dig bäst. Du har sedan 30 dagar på dig att välja lån då låneförslagen är aktiva så länge. Det finns däremot aldrig något krav på att du måste teckna ett lån.

Sker signering av skuldebrevet digitalt med BankID kan utbetalning ske en dag efter att det skrivits under. Sker manuell påskrift tar det 3-5 bankdagar.

Lös lånen

Inom några dagar efter att ansökan skickats in kan du alltså både jämfört lånen, tecknat det bästa alternativet och fått pengarna utbetalda. Nu återstår bara att lösa de sämre lånen och krediterna. Har lånet betalats ut till ditt konto löser du de dyrare lånen själv.

En del banker vill däremot lösa lånen åt dig och betalar därmed inte ut pengarna till ditt konto. Du ska i så fall lämna in de uppgifter som behövs för att banken ska kunna betala dina skulder. Kontakta de kreditgivare som du idag har skulder hos och be om slutfaktura från dem. Det är dessa som banken vill betala.

Orsaken att en del banker kräver att få betala dina gamla skulder är att de i kreditbedömningen utgått från att du nu enbart har deras samlingslån och inte några andra dyra alternativ. Enda alternativet för att de ska vara helt säkra på att de dyra lånen betalas av är att genomföra dessa betalningar själv.

Skulle det bli pengar kvar från lånet efter att banken betalat dina skulder kommer självklart denna summa betalas ut till dig.

Amortera

Det vanligaste är att Freedom Finance förmedlare annuitetslån. Det betyder att du betalar samma summa på lånet varje månad. Några enstaka kreditgivare har däremot rak amortering vilket betyder att du betalar mer i början och mindre i slutet av låneperioden. Vilken amorteringstyp som banken erbjuder syns i lånejämförelsen.

Även hur inbetalning kan ske varierar. En del accepterar enbart autogiro medan andra enbart har pappersfaktura. Generellt brukar det vara billigast att välja autogiro.

Övriga tjänster

Låneskydd – Många av de banker som Freedom Finance samarbetar med erbjuder sina låntagare ett låneskydd. Det innebär i korthet att kostnaden för lånet betalas om du blir sjukskriven eller arbetslös under en längre tid. Som ett komplement till detta skydd kan utgiftsskydd tecknas via Freedom Finance. Till skillnad mot låneskydd så är detta utgiftsskydd inte kopplat specifikt till ett lån.

När försäkringen tecknas väljs ett månadsbelopp (1 000 – 8 000 kr) som betalas ut om du blir sjukskriven eller arbetslös och därmed får lägre inkomst. Skillnaden är alltså att låneskydd betalas ut till genom att lånekostnaden betalas medan utgiftsskydd betalas ut direkt till försäkringstagaren och kan användas till allmänna utgifter för boende m.m.

Grundläggande krav för att samla lån med Freedom Finance

 • 18 år
 • Årsinkomst på 100 000 kr
 • Fast bostad i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden

Betalningsanmärkning är inget hinder men du kan då förvänta dig att få betydligt färre låneförslag då de flesta banker som samarbetar med Freedom Finance inte ger lån till personer med betalningsanmärkning.

Freedom Finance passar dig som…

Freedom Finance passar dig som vill jämföra ett stort antal banker med allt från storbanker till nischbanker. Tjänsten passar även dig som söker en låneförmedlare med lång erfarenhet av svenska lånemarknaden då de startade 1999.

Passar inte dig som…

Freedom Finance passar inte dig som gärna har med P2P-aktörer i lånejämförelsen. De har nämligen varken Lendify eller Sparlån med i jämförelsen. I övrigt är det svårt att se några svagheter med företaget.

Ansök kostnadsfritt
Freedom Finance
 • Bankjämförelse
 • Enkelhet
 • Krav
 • Övriga fördelar
4.5

Sammanfattning

Freedom Finance är låneförmedlaren med längst erfarenhet (startade 1999). De jämför storbanker och nischbanker vilket gör att du lätt kan hitta bättre ränta på ditt samlingslån. En gratis tjänst som spar pengar.