ica banken

Samla lån hos ICA

”Byt ut dyra smålån mot ett enda med lägre ränta”

Så presenteras samlingslånet från ICA och det sammanfattar mycket väl fördelen med att samla lån i denna bank. Banken har generellt låg ränta, ingen uppläggningsavgift och du kan undvika avikostnader. Därmed blir lånets totalkostnad lågt – vilket är målet med ett samlingslån.

Nackdelen med ICA är att lånesumman minst måste vara 20 000 kr och att amortering minst måste ske under tre år. Men kom ihåg att oavsett lånesumma eller amorteringstid så har du alltid rätten att återbetala delar av, eller hela lånet, förtid utan att det tillkommer någon kostnad.

Ansök kostnadsfritt

Vad kostar det?

Ränta

I likhet med de allra flesta kreditgivare som ger samlingslån så är räntan hos ICA individuell. Det går därmed inte att veta exakt vilken räntesats som erbjuds förrän en ansökan skett.

Däremot har ICA generellt en låg räntesats. År 2017 erbjöd de lån med räntor på mellan 3,70% och 10,95%. En fördel är alltså att räntan aldrig kan bli ”hög” vid en låneansökan hos ICA. Detta till skillnad mot många andra kreditgivare som kan erbjuda räntor upp till 20-25%.

Uppläggningsavgift

Oavsett lånebelopp uppstår aldrig någon uppläggningsavgift. Även detta är en fördel hos ICA då många andra kreditgivare har uppläggningsavgift på ett par hundralappar.

Aviavgift

Om du önskar få avin (fakturan) i pappersformat läggs en kostnad på med 25kr per avi. Men det går lätt att välja bort denna kostnad. Väljer du istället att betala lånet via autogiro blir det ingen avikostnad alls. Detsamma gäller om du väljer att få fakturan via den digitala brevlådan Kivra. Eftersom det går att komma från avikostnaden relativt lätt får ICA även bra betyg på denna punkt.

Eftersom det är låg ränta, ingen uppläggningsavgift och det går att undvika avikostnaderna blir den effektiva räntan hos banken 3,76 %-11,52 %.

Hur gör jag?

Välj belopp

Hos ICA kan du låna mellan 20 000 kr och 350 000 kr. Är summan av dina mindre lån och krediter enbart 15 000 (eller däromkring) kan det ändå vara en fördel att ansöka om ett lån på 20 000 kr. ICA har nämligen betydligt bättre ränta än långivare som enbart lånar ut lägre belopp. Kom ihåg att du alltid kan betala tillbaka lånet innan löptiden gått ut – utan att det kostar något.

Välj amorteringstid

Om du lånar upp till 50 000 kr är valbar amorteringstid 3-5 år. Väljer du ett större belopp (minst 60 000 kr) öppnas möjligheterna för att amortera på upp till 12 år. Har du tänkt att låna i närheten av 60 000 kr finns alltså en fördel att välja 60 000 kr för att få tillgång till längre amorteringstid.

Exempel:

Låna 50 0000 kr och amortera på 5 år (maximal amorteringstid). Månadskostnaden kan då bli 950 kr enligt deras låneuträknare.

Låna 60 000 kr och amortera på 10 år (maximal amorteringstid). Månadskostnaden kan då bli 556 kr enligt deras låneuträknare.

Justera lånebelopp och amorteringstid så att månadskostnaden blir ungefär vad du klarar av att hantera varje månad. Kom ihåg att den månadskostnad som anges hos ICA enbart är ett exempel. Du kan få lägre och högre ränta än vad man räknat med i detta exempel.

OBS – Välj inte lång amorteringstid enbart för att månadskostnaden då blir låg. Det är lätt att lockas till att välja så lång amorteringstid som möjligt enbart för att få låg månadskostnad. Men ju längre amorteringstid du väljer desto mer kommer du betalat för lånet när det väl är återbetalt.

Signering

Det snabbaste sättet att identifiera sig är via mobilt BankID. I det fall som låneansökan blir godkänd kommer skuldebrevet att skickas ut via post. Detta skrivs sedan under, returneras och pengarna betalas ut.

Det går även att ansöka om samlingslån hos ICA utan att använda BankID. I detta fall skickas skuldebrevet ut via REK-brev. Därefter är processen identisk som ovan med påskrift, returnering och utbetalning av pengar.

Utbetalning sker alltid till konto hos ICA-banken. Har du inte tidigare ett konto öppnas detta automatiskt utan kostnad.

Lös lånen

Nu kan du själv betala av dina lån och krediter med beloppet som sitter på kontot hos ICA. Därefter har du ett enda lån med troligtvis betydligt bättre villkor än tidigare.

Övrigt

 • Dubbelbonus

  Har du, eller har tänkt att skaffa, betal- eller kreditkort från ICA kommer lånet innebära att bonusen som ges via kortet fördubblas. När dessa kort används för inköp hos ICA ges vanligtvis en bonus på 1% på köpesumman. De kunder som har utvalda banktjänster (däribland lån) hos banken får automatiskt dubblerad bonus.

  Du behöver alltså inte kontakta banken för att få denna dubbla bonus. Den aktiveras strax efter att lånet beviljats och betalats ut.

 • Låneskydd

  Ett försäkringstillägg som kan tecknas till samlingslånet är Låneskydd. Du kan ansöka om det i samband med att lånet tecknas men även i efterhand. Försäkringen hjälper till att betala av lånet i det fall du blir ofrivilligt arbetslös, inte kan arbeta på grund av sjukdom/olycka eller om du avlider.

  Den total summa som försäkringen kan betala ut är 15 000 kr per månad och detta upp till 12 månader. År 2017 var kostnaden ”6,45% av aviserad månadskostnad + 0,024% av total skuld”.

  Det skulle innebära följande: En person som har ett lån på 300 000 kr, amorteringstid på 10 år och ränta 6% betalar ca 3300 kr per månad. Avgiften blir då första månaden 6,45%*3300 + 300 000 * 0,024% = 214,50+72 . Eftersom amortering sker blir kommande summa bli något lägre.

Grundläggande krav för att få låna

 • Minst 18 år gammal
 • Du får inte ha betalningsanmärkningar
 • Du ska ha fast inkomst

ICA passar för dig som…

Samlingslån hos ICA passar dig som minst vill låna 20 000 kr och inte har betalningsanmärkningar. Med låg ränta och inte några avgifter är ICA ofta ett av de bättre alternativen. Även om lånet inte i första hand bör tecknas för att få högre bonus på matinköpen så är det i alla fall en extra fördel.

Passar inte dig som…

ICA passar inte dig som har låg årsinkomst eller betalningsanmärkningar. Ansökan kommer då sannolikt inte bli godkänd. Vill du absolut inte ha konto hos ICA är det inte heller ett alternativ då pegarna alltid betalas till ett konto hos dem.

Ansök kostnadsfritt