Samla lån med Lendo

”Lendo hjälper dig att samla dina lån, avbetalningsköp och krediter till ett enda privatlån. Sänk din månadskostnad och spara tusenlappar – kostnadsfritt!”

Fördelarna, som tydligt lyfts fram på hemsidan, är alltså att Lendo hjälper personer att samla sina lån i ett enda privatlån/samlingslån vilket skapar lägre månadskostnad. Men det är ändå inte den största fördelen.

Lendos största styrka ligger nämligen i att de hjälper dig som låntagare att jämföra ca 25 banker. En gratis tjänst som jämför 25 banker skapar förutsättningen för ett riktigt bra samlingslån.

Ansök kostnadsfritt

Vad kostar det?

Du betalar aldrig något för att använda dig av Lendos tjänst. I likhet med alla andra låneförmedlare är tjänsten gratis då den bekostas av de kreditgivare som jämförs.

När en jämförelse skett presenteras de olika bankernas låneförslag utifrån bland annat ränta, månadskostnad och totalkostnad. En del banker tar ut uppläggningsavgift och/eller aviavgift medan andra inte gör det.

De kostnader som uppkommer om samlingslån tecknas via Lendo är därmed enbart de kostnader som är kopplade till den bank som erbjuder lånet. Lendo tar däremot aldrig ut någon avgift.

Vilka banker jämför Lendo?

Att jämföra flera olika kreditgivare är alltid en rekommendation. Det visar inte minst ett test av Lendo som kortfattat presenteras nedan under rubriken ”Lendo visar på stora skillnaden på räntan”. Jämförelsen kan ske hos ett stort antal låneförmedlare varav Lendo är en av de största och mest etablerade. Oavsett låneförmedlare så bör du alltid se på vilka banker de jämför. Lendo får på denna punkt mycket bra betyg:

 • Antal banker – År 2017 angavs att 25 banker jämförs. Bland de bästa på denna punkt.
 • Storbanker – Både SEB och Swedbank är med i jämförelsen. Det är inte alla låneförmedlare som har någon storbank med.
 • Nischbanker – Bland nischbankerna finns bland annat ICA Banken, SevenDay, Ikano Bank och Avida Finans. Ett brett utbud av nischbanker som kan pressa räntan.
 • Tillåter betalningsanmärkningar – Samarbete finns bland annat med BigBank, Svea Ekonomi och EuroLoan vilka alla kan ge lån till personer med betalningsanmärkning.

Genom att samarbeta med många banker, som har olika målgrupper, ger Lendo de allra flesta en möjlighet att sänka sina lånekostnader genom ett samlingslån.

Lendo visar stora skillnaden på räntan

I ett test av Lendos tjänst (2017) visade det sig hur extremt viktigt det är att jämföra räntor från flera olika banker. En person utan betalningsanmärkningar genomförde en lånejämförelse och fick då svar från ca 20 banker. Den lägsta ränta som då erbjöds var ca 5% vilket två banker erbjöd. Ett flertal andra gav en räntesats kring 10% och två av dessa banker gav ränta på kring 20%. Detta alltså på exakt samma låneansökan av en person med god ekonomi.

Hur gör jag?

 • Välj belopp och lånetid

  Lånebelopp kan väljas mellan 10 000 kr och 500 000 kr och lånetid mellan 1 och 15 år. Om du behöver strax under 20 000 kr eller strax under 50 000 kr så är en rekommendation att istället välja någon av dessa två summor. Orsaken är att jämförelsen då kan ske på betydligt fler kreditbolag. Många av de kreditbolag som ofta ger lägre räntenivåer har nämligen lägsta lånebelopp på just 20 000 kr eller 50 000 kr.

 • Samla lån och krediter

  Om ett samlingslån ska tecknas är det viktigt att kryssa i rutan ”Samla lån och krediter”. Därefter anges hur stor del av lånebeloppet som ska användas för att lösa andra lån. Du kan alltså låna ett större belopp än vad den totala skulderna är på. Detta för att exempelvis kunna jämföra flera långivare och få lägre ränta (se stycket ovan).

 • Medsökande?

  Många (inte alla) kreditgivare accepterar att du har en medsökande till lånet. Vill du ha detta anges det i ansökan hos Lendo. Med medsökande kan chansen att få lånet beviljat öka avsevärt. Många gånger går det även att låna större belopp.

 • Signering

  Efter att uppgifter kring lånet och personuppgifter fyllts i kan ansökan signeras med BankID/Mobilt BankID.

 • Svar och utbetalning

  Kreditupplysning sker via UC och bankerna får därefter ta del av låneansökan. De som vill erbjuda lån kommer att svara inom 24 timmar. Ofta kommer de första låneförslagen redan inom någon timme (gäller vardagar).

  Förslagen presenteras utifrån lägst ränta vilket gör det extremt lätt för dig att hitta det billigaste alternativet. En lånehandläggare kommer även att ringa upp dig när alla förslag presenterats för att höra om du har några frågor eller vill ha hjälp med att tyda låneförslagen.

  Hur fort utbetalning sker beror på vilken bank som väljs för lånet. Har banken digital signering på låneavtalet går detta självklart fortare än om ett fysiskt låneavtal måste skickas ut och returneras. Efter att låneavtalet är underskrivet kan du räkna med att ha pengarna på kontot inom 2- 5 bankdagar.

 • Lös lånen

  Sista (och viktigaste) steget är att lösa de befintliga lånen. Hur detta sker beror delvis på vilken bank som valts i jämförelsen. En del banker kräver att betalningsinformation ska skickas in till dem gällande befintliga lån och krediter. De ser sedan till att dessa betalas av innan eventuellt resterande belopp betalas ut till dig.

  Andra banker betalar ut hela beloppet till förvalt konto. Sedan är det upp till dig som låntagare att betala av nuvarande lån och krediter med detta belopp.

 • Amortera

  Bankerna skiljer sig även åt gällande om det är annuitetslån (vanligast) eller rak amortering. Med annuitetslån är beloppet som ska betalas exakt samma varje månad. Rak amortering innebär att samma amorteringssumma betalas varje månad och att sedan räntekostnad tillkommer.

  Du kan alltid betala av delar eller hela lånet i förtid utan att någon extra kostnad uppstår.

Övriga tjänster

Trygghetsförsäkring

Många av de kreditgivare som Lendo samarbetar med erbjuder försäkringen låneskydd som är knutet till lånet. Detta låneskydd går då att ha under hela lånets löptid. Det går däremot att teckna trygghetsförsäkring hos Lendo oavsett vilket lån som tecknas. Försäkringen kan ge ersättning om du inte kan arbeta på grund av sjukdom, olycka eller arbetslöshet.

Trygghetsförsäkring gäller i 12 månader från att det tecknas och kan totalt ge ersättning under 12 månader från första utbetalning.

Du väljer själv hur stort belopp som ska betalas ut varje månad (max 10 000 kr) vilket även är vad som avgör kostnaden för försäkringen.

Grundläggande krav för att samla lån via Lendo

Vill du teckna ett samlingslån på över 30 000 kr gäller följande:

 • 18 år
 • Skriven och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader
 • Fast inkomst. Inkomst kan komma från arbete alternativt pension
 • Årsinkomst på minst 110 000 kr
 • Ingen skuld hos Kronofogden sedan 6 månader

Vill du teckna ett samlingslån på under 30 000 kr gäller skillnaderna att:

 • Årsinkomst kan vara 100 000 kr
 • Inkomst kan vara från vikariat, timanställning, provanställning eller liknande.

Har du betalningsanmärkningar gäller följande skillnader:

 • Årsinkomst måste vara minst 120 000 kr
 • Maximalt lånebelopp 150 000 kr

Lendo passar för dig som…

Lendo passar dig som snabbt vill jämföra många olika bankers låneförslag. Med en enda ansökan ges upp till 25 förslag (beroende på belopp, amorteringstid m.m.). Låneförmedlaren passar även dig som har betalningsanmärkning då de även jämför ett par banker som ger lån trots detta.

Du rekommenderas även att använda Lendo (eller annan låneförmedlare) innan du kontaktar den bank du vanligtvis använder för att få förslag på privatlån. Då vet du redan innan ansökan vad andra banker ger för alternativ.

Passar inte dig som…

Lendo passar inte dig som främst vill jämföra storbankerna. Av de fem storbankerna jämförs ”bara” två hos Lendo (2017).

Med hjälp av Lendo kan du gratis jämföra ca 25 banker och kreditbolag. I jämförelsen finns både storbanker, nischbanker och de som tillåter betalningsanmärkning. Lendo är en av Sveriges största låneförmedlare och ges mycket gott betyg.

Ansök kostnadsfritt
Lendo samlingslån
 • Bankjämförelse
 • Enkelhet
 • Krav
 • Övriga fördelar