Samla lån med betalningsanmärkning

Oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte så finns möjligheten att samla mindre lån och krediter i ett enda större lån. Detta för att eventuellt få lägre ränta, lägre månadsbetalning och lägre total kostnad för lånet.

Samla lån med betalningsanmärkning hos MyLoan  

Såhär gör du:

 • Beräkna totalskuld

  Räkna ihop hur stora skulder du har idag på exempelvis lån, kreditkort och delbetalningar.

 • Ansök om lån

  Sök upp långivare som ger lån trots att du har betalningsanmärkningar. Ansöka alltid om lån hos flera långivare för att lättare kunna jämföra dessa mot varandra. För att hålla nere antalet kreditupplysningar kan en jämförelse ske via en låneförmedlare. Några av de låneförmedlare som jämför lån till personer med betalningsanmärkningar är Lendo, Zmarta och Freedom Finance.

  Har du ett boende som kan belånas är ofta ett bolån det bästa alternativet. Detta går nämligen att teckna, hos enstaka banker, trots att du har betalningsanmärkningar. Ett exempel är att tjänsten Mitt Bolån kan användas. De jämför bolån från flera banker och bland dessa finns aktörer som ger bolån trots betalningsanmärkning.

 • Jämför

  Jämför nu det bästa lånealternativet mot de krediter och lån du har idag. Ger det bättre villkor kan lånet vara värt att teckna.

 • Betala av lånen

  Så fort pengarna betalas ut från lånet används dessa för att betala av de dyrare krediterna.

 • Nekad? Förbättra kreditvärdigheten

  Blev du nekad lån hos samtliga långivare? I så fall är din kreditvärdighet för låg. Läs mer under ”Förbättra dina möjligheter” nedan.

 • Nytt lån efter att betalningsanmärkningen löpt ut

  Eftersom betalningsanmärkning är en av de faktorer som allra tydligast påverkar räntan ska du alltid ansöka om ett nytt lån dagen efter att anmärkningen försvunnit. En anmärkning ligger i regel aktiv i tre år.

  När du inte längre har en aktiv betalningsanmärkning kan du få betydligt bättre ränta samt högre lånebelopp. Kom ihåg att även denna gång jämföra ett flertal långivare för att hitta de bättre lånevillkoren.

  Mer utförligt om hur du samlar lån kan läsas här.

Vad skiljer sig mellan långivarna?

Långivare som accepterar betalningsanmärkningar skiljer sig åt på ett flertal punkter:

Högsta belopp

Det finns långivare som maximalt erbjuder 20 000 kr samtidigt som vissa andra ger lån på upp till 350 000 kr. Skillnaden gällande maximalt lånebelopp är alltså mycket stort. Ju högre belopp som önskas desto färre långivare finns att välja på.

Ränta

En del långivare har fast ränta (samma ränta för alla) medan andra använder sig av individuell räntesättning. Det går inte att säga att det ena är mer fördelaktigt än det andra. Allt beror på vilken räntesats som du blir erbjuden. Kontakta alltid flera långivare för att jämföra vilken ränta de är beredd att erbjuda.

Antal betalningsanmärkningar

Hos vissa är gränsen att låntagaren ”max får ha 10 betalningsanmärkningar”. Andra har gränsen betydligt lägre och accepterar maximalt 1-3 st.

Ålder på betalningsanmärkning

I vissa fall krävs det att betalningsanmärkningen minst är 6 månader för att lån ska beviljas.

Var genomförs kreditupplysning?

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. De allra flesta bankerna och kreditbolagen genomför även kreditupplysning via UC. Andra har istället valt att använda Bisnode, CreditSafe eller annat företag.

De som inte vill att kreditupplysning ska ske via UC får helt enkelt välja en långivare som tar kreditupplysning någon annanstans.

Accepterar skuld hos Kronofogden?

En del långivare accepterar betalningsanmärkningar men nekar lån om personen har skuld hos Kronofogden. Andra kan bevilja lån trots att dessa skulder finns. I dessa fall kan det finnas krav att det första som sker är att denna skuld regleras med det beviljade lånebeloppet.

Tillåter medsökande?

Har du en medsökande till lånet ökar chansen betydligt att få lånet beviljat. Detta inte minst om denna person inte har betalningsanmärkning. Men även om den medsökande personen också har betalningsanmärkningar så kan chansen öka.

Med medsökande ökar säkerheten vilket gör att banken både lättare kan erbjuda lån och i vissa fall ge lägre ränta. En del banker kan även erbjuda högre lånebelopp om medsökande finns.

Erbjuds bolån trots betalningsanmärkning?

Det finns ett par banker som erbjuder bolån trots att låntagaren har betalningsanmärkning. Detta är främst ett alternativ om lån ska tecknas på minst 100 000 kr. Exempelvis erbjuder Marginalen Bank dessa lån och har då som lägsta lånesumma just 100 000 kr.

Fördelen med att teckna bolån för att samla och betala av dyrare lån är att bolåneräntan alltid är betydligt lägre än ränta på privatlån. Hos flera aktörer gick det 2017 att få en ränta kring 4-10% vilket är under hälften av vad många andra aktörer gav i ränta på privatlån där betalningsanmärkning accepterades. (Vanlig räntenivå på privatlån i detta fall är 20-30%)

Förbättra dina möjligheter

Får du bara negativa beslut från bankerna och långivarna? Det du i så fall kan göra är att:

Sänk lånebeloppet

Blir du inte beviljad lån kan det bero på att du ansöker om för stort belopp. En del långivare svarar på låneansökan och säger att de inte är beredd att ge så stora lån men att de istället kan erbjuda ett lägre belopp. Andra ger enbart ett negativt svar.

Genom att ansöka om ett lägre belopp ökar chansen att få lånet beviljat. Pengarna kan sedan användas för att lösa de allra dyraste lånen/krediterna vilket bör kunna skapa en något förbättrad ekonomisk situation. Även små steg kan göra stor skillnad i längden.

Medsökande ökar chansen

Har du medsökande kan chansen öka att få lånet beviljat.

Förbättra kreditvärdigheten

Eftersom bankerna ser på kreditvärdigheten när de avgör om låneansökningar ska beviljas eller inte kan man även påverka denna för att öka chanserna.

Ta bort outnyttjade krediter

Har du krediter som inte är utnyttjade, exempelvis kreditkort eller kontokrediter, så avsluta dessa. En faktor i kreditvärdigheten är nämligen andra lån och öppna krediter (behöver inte betyda att krediten utnyttjats).

Ta få kreditupplysningar

En person som har många kreditupplysningar har svårare att få lån beviljat. Det finns därmed en fördel i att försöka hålla nere antal upplysningar. Ett första steg är att söka lån via låneförmedlare. Då ges svar från flera olika banker även om bara en enda kreditupplysning sker. Tänk även på att kontrollera långivarnas grundläggande krav så att du inte söker lån hos långivare som du har minimal chans att få lån hos.

När ett företag gör en kreditupplysning ska en kreditupplysningskopia skickas ut till personen som upplysningen gäller. Får du en sådan kopia och du anser att kreditupplysningen inte skett korrekt kan du även kontakt kreditupplysningsföretaget (exempelvis UC) för att eventuellt få bort denna notering.

Betala av skuld hos Kronofogden

Det är mycket vanligt att långivare som accepterar betalningsanmärkningar inte accepterar låntagare som har skuld hos Kronofogden. Det första du därmed behöver göra är att reglera skulden hos Kronofogden. De flesta har något de kan sälja, eller sätta i pant hos pantbank, för att få tillgång till pengar som kan användas för denna skuld.

Vänta ut betalningsanmärkningarna

Kontrollera när eventuella betalningsanmärkningar löper ut. Visar det sig att det bara är några månader kvar bör du vänta in med att samla lånen till att du inte har några aktiva anmärkningar.

Löneförändring? Vänta till efter sommaren

Har du fått bättre lön under föregående år? Då kan det vara smart att vänta med låneansökan till efter sommaren. Orsaken är att detta syns i slutgiltig skattedeklaration vilket är den information som UC sedan använder sig av i deras kreditupplysningsinformation.

Ha koll på din UC

Via MinUC.se går det att få ut vilken information som långivarna får via en kreditupplysning. Där går det även att se kreditbetyg som visar kreditvärdigheten.

Skillnaden mot att samla lån utan betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkning får du räkna med följande (i förhållande till om du inte haft anmärkningar):

 • Högre ränta

  Det som främst karaktäriserar lån som ges till personer med betalningsanmärkningar är att dessa lån har betydligt högre ränta än lån som ges till personer utan anmärkning.

  Målet med ett samlingslån ska alltid vara att förbättra sin egen ekonomiska situation. Detta genom exempelvis lägre ränta och/eller lägre månadskostnad. Många gånger skapar ett samlingslån dessa fördelar även om du har betalningsanmärkningar. Men det behöver inte vara så.

  Genom att ansöka om lån får du veta vilken räntesats och månadskostnad ditt lån skulle få. Detta kan sedan ställas mot nuvarande ekonomiska situation.

 • Lägre belopp

  I Sverige går det som mest att låna 500 000 kr utan säkerhet (privatlån). Men det gäller inte för personer med betalningsanmärkning. De kreditbolag som lånar ut dessa lån har ofta lägre högsta belopp som får lånas. Orsaken är helt enkelt att kreditbolagen anser att de tar en betydligt högre risk. Det är även detta som gör att räntan är högre.

 • Färre långivare att jämföra

  Det är alltid viktigt att jämföra flera långivare när ett samlingslån ska tecknas. Detta oavsett om du har betalningsanmärkning eller inte. I vissa fall har de samma räntesats till samtliga låntagare vilket gör det enkelt att se hur mycket lånet skulle kosta om det blir beviljat. Andra har individuell räntesats vilket betyder att du måste genomföra en ansökan för att få svar på vilken räntesats de erbjuder.

  Det viktigaste är att du jämför flera olika långivare då det kan resultera i att du spar stora summor mot att enbart teckna lånet hos den första långivaren du hittar.

 
Samla lån med betalningsanmärkning hos MyLoan