Omstartslån med Marginalen Bank

marginalen bank

”Omstartslånet riktar sig till dig som har en betalningsanmärkning eller vill lösa skulder hos Kronofogden och därför har svårt att få ett vanligt lån”

Omstartslånet hos Marginalen Bank är ett lån som tecknas med en bostad som säkerhet. Personer med betalningsanmärkningar kan via detta lån få betydligt lägre ränta än på andra låneformer. Genom att samla och lösa dyrare lån kan därmed en betydligt bättre ekonomisk situation skapas.

Ansök om Omstartslån här

Omstartslånet i korthet:

Äger du en bostad kan Marginalens omstartslån vara det bästa alternativet för att samla dyra lån och krediter. Detta åtminstone om det totala lånebeloppet minst är 100 000 kr.

Genom att använda bostaden som säkerhet kan du få en mycket låg ränta. Detta i förhållande till att istället teckna ett privatlån. Rent ekonomiskt är det nästan alltid bättre att höja bolånet i det fall denna möjlighet finns. Dessutom kan lånet återbetalas under betydligt längre tid än ett privatlån. Omstartslånet kan alltså ge en mycket låg månadskostnad.

Vad kostar det?

Ränta

Räntan är individuell och sätts därmed efter att en kreditbedömning skett av Marginalen Bank. Den lägsta räntesatsen som går att få är 4,30% (2017). Även om man inte bör räkna med att få bankens lägsta ränta så är räntan ändå betydligt bättre än alternativet med privatlån. Banken presenterar alltid den genomsnittliga räntan och under 2017 var denna aldrig över 6,20%.

Räntan kan bindas på 1-3 år vilket då skapar ett räntepåslag. Vid 1 års bindningstid är räntepåslaget 1,5%, på 2 år är det 1,0% och på 3 år 0,5%.

Får du betydande förbättringar i din kreditvärdighet kan du även sänka räntan under löptiden. Det krävs däremot att du själv tar kontakt med kundtjänst och ber om detta. Räntesänkning sker alltså inte automatiskt.

  • Hög ränta? Vid samma tillfälle som Marginalen Bank som bäst kunde erbjuda en ränta på 4,30% så var snitträntan på rörliga bolån ca 1,5% hos de flesta andra banker. Men jämförelsen blir inte helt rättvis då Marginalen Bank vänder sig till personer med betalningsanmärkningar. Detta medan de absolut flesta andra banker inte tillåter betalningsanmärkningar vid ansökan om bolån.
  • Låg ränta? Har du betalningsanmärkning och vill samla dina lån finns två alternativ. Du kan antingen teckna ett privatlån eller ett bolån. Av dessa låneformer ger alltid bolånet betydligt bättre ränta. Den lägsta ränta som Marginalen erbjuder är 4,30% och detta ska då ställas mot privatlån som accepterar betalningsanmärkningar där räntan minst ligger kring 25%.

Uppläggningsavgift

Både en uppläggningsavgift på 1000 kr samt en kredithanteringsavgift på 3500 kr betalas som engångsbelopp.

Avikostnad

Vid pappersfaktura tillkommer en avikostnad varje månad på 45 kr. Väljs istället autogiro är kostnaden 19 kr.

De fasta kostnaderna dvs. uppläggningsavgift, kredithanteringsavgift och aviavgift är ovanligt höga. Men det kompenseras med den betydligt bättre räntenivån. Eftersom den lägsta summa som går att låna är 100 000 kr är de fasta kostnader inte speciellt stora i förhållande till lånebeloppet.

Hur gör jag?

Välj belopp och amorteringstid

Det lägsta beloppet som går att låna är 100 000 kr och som mest går det att låna 6 000 000 kr. Det som begränsar lånesumman är däremot värdet på bostaden. Som med alla bolån får banken maximalt låna ut 85% av bostadens värde. Det innebär att belåningsgraden är 85%. Har du exempelvis en bostad som är värd 200 000 kr kan du som mest låna 170 000 kr.

Amorteringstid väljs sedan på mellan 5 och 50 år. Eftersom det går att välja så lång amorteringstid är det lätt att hitta en amorteringstid som skapar en hanterbar månadskostnad.

Som syfte till lånet kan ”Samla lån och krediter” eller ”Lösa skulder hos Kronofogden väljas”. Det går självklart att även använda detta lån till andra syften.

Medsökande

Det vanligaste är att banker erbjuder medsökande som ett frivilligt tillval men Marginalen Bank har detta som ett krav i det fall du är gift eller har sambo. Bor du däremot själv finns inget krav på medsökande. Medsökande betyder att ni bägge skrivs på lånet och därmed har lika stort ansvar att betala tillbaka det.

Säkerhet för lånet

Eftersom det måste finnas en bostad som säkerhet för omstartslånet behöver denna bostad anges i ansökan. Det som då anges är vilken bostad det gäller och uppskattat värde på den. Marginalen Bank kan kräva att en värdering sker av en mäklare.

I det fall du har en bostadsrätt kräver Marginalen Bank att hela lånet ska ligga hos dem. I detta fall måste du ansöka om en lånesumma som både löser gamla bolånet samt de lån och krediter som ska samlas.

Gäller det däremot en fastighet kan det gå att behålla gamla bolånet och sedan komplettera med omstartslånet. Hur stor summa som kan lånas beror på tidigare skuldbelopp.

Ekonomiska uppgifter, Signering och handläggning

Efter att du angett ekonomiska uppgifter (inkomst, lån, bankkonto m.m.) kan låneansökan signeras digitalt.

Direkt efter att ansökan skickats in skickas en bekräftelse ut via mail. Handläggningen av ett omstartslån tar 2-4 dagar. Inom ett par dagar kan sedan pengarna betalas ut.

Lös lånen

När lånet är utbetalt kan denna summa användas för att lösa alla smålån och mindre krediter som har betydligt högre ränta än vad omstartslånet har. Med låg ränta och lång amorteringstid kommer månadskostnaden till mycket stor sannolikhet minska betydligt.

Omstartslånet marknadsförs med ”Starta om ditt ekonomiska liv” och för vissa skapar det verkligen helt nya ekonomiska förutsättningar.

Höja i efterhand

Omstartslånet kan höjas i efterhand. En ny ansökan sker då och därmed tecknas ett nytt lån som löser det gamla. I så fall sker även en ny kreditbedömning och lånet kan få nya villkor. En höjning kan maximalt ske till 85% av bostadens värde.

Övrigt

Denna artikel har presenterat omstartlånet utifrån att lånet tecknas för att lösa lån och krediter. Lånet kan även tecknas för inköp av bostad. Det är då något andra grundläggande krav som måste vara uppfyllda.

Grundläggande krav

För att kunna teckna omstartslånet, och därmed samla dyrare lån i ett betydligt bättre lånealternativ, krävs att följande faktorer är uppfyllda.

  • Du måste vara minst 20 år
  • Du måste ha en inkomst som är på minst 200 000 kr. I det fall det finns medsökande ska den totala inkomsten vara på minst 350 000 kr.
  • Om du har skulder hos Kronofogden eller inkassokrav ska dessa skulder i första hand betalas. Därefter kan övrig summa användas till valfritt ändamål, exempelvis lösa andra skulder.
  • Du ska äga bostaden som ska belånas.

Omstartslånet passar dig som…

Att samla lån med hjälp av omstartslånet passar dig som har betalningsanmärkning och en bostad som inte är fullt belånad. Genom att belåna bostaden får du lägre ränta än på privatlån vilket gör att du håller nere lånekostnaderna.

Passar inte dig som…

För det första passar inte omstartslånet dig som inte äger någon bostad. Detta eftersom de har som krav att en bostad ska finnas som säkerhet.

För det andra passar det inte för dig som äger en bostadsrätt som redan är högt belånad. Tecknade du bolånet när du inte hade betalningsanmärkning har du troligtvis en ränta kring ca 2%. Att då lösa detta lån för att kunna flytta hela lånet till Marginalen Bank kan bli onödigt dyrt. Den nya räntan blir i så fall mer än dubbelt så hög. Det kan då vara bättre att ha kvar det gamla bolånet och komplettera med ett privatlån.

Sammanfattning

Äger du en bostad som är belånad till lägre än 85% kan ett bolån tecknas, eller höjas, för att lösa lån och krediter. Har du betalningsanmärkning nekar de flesta banker dig detta lån – men inte Marginalen Bank. Deras omstartslån är ett bolån konstruerat för personer med anmärkningar och/eller skuld hos Kronofogden. Lånets styrka är den låga räntan vilken är betydligt bättre än på ett privatlån. Dessutom kan man låna höga belopp med lång amorteringstid.

Ansök om Omstartslån här