Vanliga frågor & svar (FAQ) om samlingslån

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som uppkommer kring att samla lån.


Vad betyder det att samla lån?

Att samla lån betyder att du ansöker om, och tecknar, ett lån där lånesumman används för att lösa dyrare mindre lån. Du ”samlar ihop” alla dina lån i ett enda lån och får därmed vissa fördelar med det.


Vad är fördelen med att samla lån?

Största fördelen är att du till stor sannolikhet får lägre ränta och därmed blir lånet billigare. Andra fördelar är att lånet kan amorteras över längre period vilket kan skapa lägre månadskostnad. Du får även betydligt lättare överblick över dina lån då det är enbart ett enda lån att förhålla sig till.


Hos vilka banker kan jag samla lån?

I stort sett alla banker bevilja lån för att lösa andra lån. Däremot har vissa valt att lyfta fram det mer än andra. Det viktigaste är att du ansöker om lån hos flera långivare för att hitta bästa alternativet. Detta oavsett om de kallar sitt lån för samlingslån eller inte.


Måste jag samla alla mina lån och krediter?

Nej, det är du själv som väljer vilka av dina lån och krediter som ska lösas med det nya lånet. Det finns självklart inte någon anledning att lösa ett lån som har lägre ränta än vad du blir erbjuden på ditt samlingslån.


Vad är ett omstartslån?

Omstartslån är ett begrepp som antyder att låntagare får ”omstart” i ekonomin. Det är egentligen inte en specifik låneform vilket betyder att ordet används något olika hos olika långivare.

Med ett samlingslån kan du få en omstart och därmed kallas det ibland även för omstartslån.


Går det att samla lån via bolånet?

Ja, om du äger en bostad kan du eventuellt ha möjlighet att baka in mindre lån och krediter i bolånet. Det blir då samma effekt som med ett samlingslån, men med lägre ränta. Kontrollera med banken hur högt belånad du är och vad en höjning av bolånet skulle innebära gällande månadsavgift, amorteringskrav m.m. Kan du höja bolånet är det oftast det billigaste sättet att samla lån och få ner lånekostnaderna.


Kan jag samla lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är relativt vanligt att människor med betalningsanmärkningar tecknas samlingslån. Det finns ett flertal långivare som erbjuder dessa lån men räkna med att räntan blir ganska hög.


Hur ansöker jag om att få samla mina lån?

Räkna ihop hur stor skuld du har totalt via dina lån och krediter. Ansök sedan om lån på detta belopp hos ett par olika banker eller låneförmedlare. Att ansöka är extremt enkelt och sker på maximalt två minuter. Inom ett dygn brukar svaret komma om lånet blir beviljat eller inte samt vilken ränta som banken erbjuder.


Ingen långivare beviljar mig att samla mina lån – vad ska jag göra?

Om ingen långivare beviljar lån betyder det att din kreditvärdighet är mycket låg. Till stor sannolikhet har då låg och instabil inkomst eller många betalningsanmärkningar. Det finns banker som specialiserat sig på denna målgrupp men om inte ens dessa ger lån behöver du se över din lånesituation på andra sätt.

Kontakta dina långivare och fråga om du kan få förlänga amorteringstiden och därmed få lägre månadskostnad. Du kan även kontakta kommunens skuldrådgivare för att få hjälp med budget och eventuell väg till skuldsanering.


Varför är det billigare att samla lånen till ett stort lån?

Oftast ger långivare lägre ränta om de får låna ut högre belopp. Du kan exempelvis oftast få betydligt lägre ränta på ett lån på 24 000 kr än om du har tre stycken på 8 000 kr vardera.

Dessutom får du maximalt bara en avikostnad mot i detta fall tre. Mycket ofta är det därför billigare att lösa flera mindre lån med ett större.


Blir det alltid billigare att samla lån?

Nej, du får inte nödvändigtvis bättre ränta genom att samla lånen, men chansen är stor. Ansök därför om att samla lån och se på det låneförslag som ges. Kan du få lägre effektiv ränta än vad du har idag så bör det nya lånet ersätta de dyrare lånen.


Vilken bank ger mig lägst ränta?

Det är omöjligt att säga vilken bank som ger just dig bäst villkor. Det beror på att bankerna har helt olika målgrupper. Av den anledningen bör du alltid jämföra så många banker som du har möjlighet till. Skicka in en ansökan via låneförmedlare så jämförs direkt 20 banker. Men nöj dig inte där. Du kan man fördel skicka in låneansökan till två låneförmedlare samtidigt. Dessa samarbetar inte med exakt samma banker vilket gör att kanske 25-30 banker blir jämförda istället för ”enbart” 20.


Vad avgör vilken ränta som ges?

Bankerna ser på lite olika faktorer när de sätter räntan men generellt väger lönenivå, betalningsanmärkningar, kreditscore och andra lån tungt. Om du har medsökande kan lånet lättare beviljas och även ges till lägre ränta.


Vilket lån är billigast?

Om du jämför lån på samma belopp och samma återbetalningstid så är det billigaste lånet det som har lägst effektiv ränta. Men se även på månadskostnaden och att den är i nivå med vad du klarar av. Kom ihåg att du alltid har möjligheten att återbetala lånet snabbare än planerad amorteringstid. Det billigaste lånet är därför det med lägst effektiv ränta och som du återbetalar snabbast.


Vad är effektiv ränta och kapitalkostnad?

Effektiv ränta speglar kostnaden för lånet (ränta och avgifter) över ett år. Är den effektiva räntan 10 % kommer du betalat 10 % av lånesumman i räntor och avgifter under ett år. Med lån på samma belopp och återbetalningstid visar den effektiva räntan vilket lån som är billigast.

Kapitalkostnad speglar lånets totala kostnad över hela lånetiden. Om du tecknar ett lån på 10 0000 kr och du efter 2 år har betalat tillbaka 12 500 kr är kapitalkostnaden 2500 kr. Se på kapitalkostnaden när du tecknar ett lån – det visar hur mycket du egentligen betalar till lånföretaget. Kanske kan det bli en morot att amortera snabbare för att minska kapitalkostnaden.


Samla lån utan UC?

I dagsläget är det svårt att samla lån utan UC. De allra flesta kreditgivare använder just UC för att göra kreditupplysningar. De få lån utan uc är oftast snabblån och har således höga räntor.


Jag har valt bank – vad händer nu?

När du jämfört olika banker och hittat det låneförslag som passar dig bäst är nästa steg att lösa lånen. Det kan ske på två olika sätt.

Ena alternativet är att nya långivare kräver att få betala av dina gamla lån för att de ska bevilja det lån du ansökt om. I sådant fall behöver du skicka in betalningsinformation gällande de gamla långivarna på exempelvis belopp och PG/BG-nummer. Nya långivaren kommer sedan lösa alla dessa lån och om det därefter blir kvar någon summa av det beviljade lånet kommer detta betalas ut till ditt konto. De gör så för att vara säkra på att lånet verkligen används för att lösa andra lån.

Det andra alternativet är att du själv får lösa dina lån. I detta fall betalas samlingslånet ut till angivet bankkonto. Du får sedan begäran in uppgifter från dina gamla långivare gällande var pengarna ska betalas in för att lösa lånen. Använd det nya lånet för att lösa de gamla och ha sedan ett enda lån med bättre lånevillkor.


Jag har nu löst lånen – vad händer nu?

En gång i månaden kommer du få en faktura på det nya lånet (alternativ autogiromeddelande). Till stor sannolikhet har du nu lägre ränta, lägre totalkostnad och lägre månadskostnad. Men kom ihåg att du kan förbättra det ytterligare.

Det är inte enbart när du vill samla lån som låneförslag bör tas in från flera långivare. Det är något du bör göra ungefär en gång per år. Om du genomför låneansökningar en gång per år ser du direkt om någon bank erbjuder bättre lånevillkor än vad du har idag. Beroende på ett flertal faktorer kan räntan bli lägre eller andra fördelar ges från banken. Ta för vana att ”omförhandla” dina lån varje år – det kan du spara tusenlappar på.